Mjesto psihoterapije u očuvanju zdravlja i dobrobiti djece i adolescenata, počinje za:
Preuzmite zaključke kongresa

Dobrodošli u Sarajevo

#AchievingHealth2018

Informacija za učesnike - Zbornik radova

Mjesto susreta različitih disciplina, institucija i organizacija čiji je cilj očuvanje zdravlja i dobrobiti djece i adolescenata, razmjene iskustva, dobre prakse, najave novih trendova, kroz  brojna izlaganja sudionika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Malte, Makedonije, Crne Gore, Slovenije, Engleske, Italije, Francuske, Njemačke, Austrije i drugih evropskih zemalja, te Kanade, Amerike i drugih.

Ekperti iz različitih oblasti

Dolaze iz područja zdravlja, socijalne zaštite, obrazovanja i maloljetničke pravde.

Zadovoljstvo nam je predstaviti:

ulogu psihoterapije u očuvanju zdravlja i dobrobiti djece i adolescenata kroz plenarna predavanja, okrugle stolove..

Naši ciljevi

Kongres ima za cilj istaći postojanje potrebe za povećanjem svjesnosti svih stručnjaka iz ...
Zadovoljstvo nam je predstaviti Predsjednicu Kongresa i naš počasni odbor:

Redovita profesorica Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, neuropsihijatar, subspecijalist dječje i adolescentne psihijatrije, psihoterapeut, u mirovini. Rođena 1938. u Pleškovcu, Čakovec. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (1962.), magistrirala (1975.), doktorirala (1979.), naslov disertacije: „Analiza uzročnih faktora koji dovode do psihičkih promjena kod osoba oboljelih od epilepsije“. Radila u psihijatrijskoj bolnici Jankomir gdje je osnovala prvi Centar za autizam u bivšoj Jugoslaviji. Bila savjetnica Vlade Republike Hrvatske i nositelj psihosocijalnog programa pomoći žrtvama rata. Osnovala Centar za mentalno zdravlje u Bolnici za dječje bolesti. Voditelj nacionalnog Centra za psihotraumu i Centra za poremećaje uzrokovane stresom. Sada radi u vlastitoj Poliklinici Kocijan/Hercigonja. Publicirala 66 radova. Autorica i koautorica 14 knjiga, 19 poglavlja u knjigama. Neke od najznačajnijih nagrada: nagrada za životno djelo za promicanje prava djeteta (2008.); naziv Laureata za doprinos psihoterapiji u Hrvatskoj (2008.); orden za hrabrost Katarina Zrinski. Redovita članica AMZH od 1983. Predsjednica je Europske interdisciplinarne asocijacije za terapiju djece i adolescenata (EIATSCYP).

Norman Sartorius (rođen 1935.) hrvatski psihijatar i sveučilišni profesor. Sartorius je bivši direktor Odjela za mentalno zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i bivši predsjednik Svjetske psihijatrijske udruge i Europske psihijatrijske udruge. On je opisan kao "jedan od najistaknutijih i najutjecajnijih psihijatara svoje generacije". Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1958. godine, te diplomirao i magistrirao oblast psihologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1962. godine. Završio specijalizaciju u psihijatriji i neurologiji 1963. godine i odbranio doktorsku disertaciju iz psihologije na Sveučilištu u Zagrebu 1965. Godine 1967. Sartorius je napustio svoj posao u KBC Zagreb kako bi se priključio WHO-u kao voditelj Međuresornog savjetodavnog tima za epidemiologiju mentalnih poremećaja. Bio je predsjednik Svjetske psihijatrijske udruge (1993-1999) i Udruge europskih psihijatara (1997-2001). Glavne teme u svom sadašnjem radu i javnoj aktivnosti su prava bolesnika s duševnim poremećajima i borba protiv stigme i predrasuda povezanih s duševnim bolestima, suptilnost mentalne i tjelesne bolesti te poboljšanje usluga mentalnog zdravlja. Od 1961. do 2008. godine Sartorius je objavio više od 400 znanstvenih djela. Autor, koautor i urednik 66 knjiga.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba trideset se godina svoje karijere bavi djecom. Kao dječji psiholog u Klinici za dječje bolesti Zagreb često se susretala sa zlostavljanom i zanemarivanom djecom koja nisu imala potrebnu zaštitu odraslih. Stoga je bila među prvima koji su početkom ’90-tih godina u Hrvatskoj prepoznali ovu problematiku te joj je posvetila svoj daljnji rad. Osnivačica je savjetodavne linije za zlostavljanu i zanemarenu djecu “Hrabri telefon” te inicijator osnivanja Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba, koju je Vijeće Europe prepoznalo kao model dobre prakse i tako predstavilo u UN-u. Dobitnica je brojnih priznanja za svoj rad, među kojima se ističe nagrada multidisciplinarnom timu Poliklinike koju joj je dodijelilo Međunarodno udruženje za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece (ISPCAN) 2008. godine. Uz stručni rad aktivno se bavi i znanstvenim radom te je objavila i na međunarodnim skupovima prezentirala brojne znanstvene i stručne radove. Objavljuje knjige, priručnike i brošure namijenjene roditeljima, djeci i stručnjacima. Posebno je posvećena prenošenju svojih znanja i iskustava budućim stručjacima kao profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku i Hrvatskim studijima u Zagrebu. Stalni je sudski vještak za zlostavljanu i zanemarenu djecu.

Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Harvard i završio poslijediplomsko medicinsko obrazovanje na UCLA iz oblasti pedijatrije, kao i dječje, adolescentne i odrasle psihijatriji. Bio je stipendista Nacionalnog instituta za istraživanje mentalnog zdravlja na UCLA, proučavajući obiteljske interakcije s naglaskom na to kako iskustva privrženosti utječu na emocije, ponašanje, autobiografsku memoriju i narativ. Dr. Siegel je klinički profesor psihijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta UCLA i osnivač je Mindful Awareness Research Centra na UCLA. Nagrađivani je pedagog i istaknuti član Američke psihijatrijske udruge te dobitnik nekoliko počasnih stipendija. Dr. Siegel je također izvršni direktor Instituta Mindsight, obrazovne organizacije koja nudi online učenje i personalizirane seminare koji se usredotočuju na to kako se razvoj uma kod pojedinaca, obitelji i zajednica može poboljšati ispitivanjem temelja ljudskih odnosa i osnovnih bioloških procesa. Njegova praksa psihoterapije uključuje djecu, adolescente, odrasle, parove i obitelji. On je medicinski direktor LifeSpan Learning Instituta i Savjetodavnog odbora Plave škole u New Yorku, koja je izgradila svoj kurikulum oko Mindsight pristupa dr. Siegela.

Gordana Buljan Flander

Od skora je umirovljena sveučilišna profesorica psihijatrije. Uža specijalnost joj dječija i adolescentna psihijatrija. Najveći dio radnog vijeka provela je kao voditelj Odjela dječije i adolescentne psihijatrije Psihijatrijske klinike Univerziteta u Sarajevu. Po svom edukativnom usmjerenju pripada školi psihodinamske orijentacije. Tokom svoje profesionalne aktivnosti sudjelovala je na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima, te sudjelovala u većem broju projekata, uglavnom iz područja dječije psihotraumatologije. Publicirala je stotinjak znanstvenih radova, te je autorica i koautorica značajnog broja publikacija, udžbenika za studenete i monografija iz područja psihopatologije razvojnog doba. Aktualna je predsjednica Udruge za dječiju i adolescentnu psihijatriju u Bosni i Hercegovini (UDAP u BiH).

Utemeljitelj je i direktor Centra za istraživanje rezilijentnosti i kanadskog istraživačkog vijeća za odgoj djece, obitelji i zajednice na Sveučilištu Dalhousie u Halifaxu u Kanadi. Godine 1995. stekao je doktorsku tituluj iz socijalnog rada na Sveučilištu Wilfrid Laurier i bivši je predsjednik Strategije mentalnog zdravlja i ovisnosti iz Nove Scotije, član izvršnog odbora Američke akademije obiteljske terapije i obiteljski terapeut koji surađuje sa centrima mentalnog zdravlja za pojedince i obitelji u riziku. Njegov međunarodni program istraživanja koji obuhvaća šest kontinenata promijenio je način na koji se razumijeva rezilijentnost, prebacujući fokus iz pojedinih osobina na interakcije između ljudi i njihovih obitelji, škola, radnih mjesta i zajednica. Autor je 14 knjiga koje su prevedene na pet jezika, brojne priručnike za roditelje, odgajatelje i poslodavce, kao i više od 150 znanstvenih i stručnih radova i poglavlja u knjigama. Dr. Ungar je svoje kliničke prakse i naučene lekcije na najbolji način prilagodio za stručnjake i istraživače, uključujući knjige za roditelje kao što su: "Too Safe For Their Own Good: How Risk and Responsibility Help Teens Thrive" i "I Still Love You: Nine Things Troubled Kids Need from their Parents". Njegov blog Njegujuća rezilijentnost [Nurturing Resilience] pojavljuje se na web stranici Psychology Today.

Nacionalni lider u razvoju sustava skrbi za djecu s značajnim zdravstvenim problemima u ponašanju. Voditelj je Odjela za dječju i adolescentnu psihijatriju i ravnatelj programa boravka djece u psihijatriji u Tufts Medical Centru. Profesor psihijatrije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Tufts. Dr. Sargent je kliničar u Projektu pristupa dječjoj psihijatrijskoj klinici u Massachusettsu, a član je Massachusetts Children's Behavioral Health Advisory Council. On je također bio predsjednik Američke akademije obiteljske terapije. Dr. Sargent je ovlašten za rad u oblasti pedijatrije, psihijatrije, te dječje i adolescente psihijatrije.

Psihijatar-konsultant u Coventry i Warwickshire NHS Trust u Nuneaton (Velika Britanija), počasni klinički saradnik- docent na Medicinskom fakultetu Univerziteta Warwick u Velikoj Britaniji. Diplomirao je na King Edward Medical College u Lahoreu (Pakistan). Specijalizirao je psihijatriju u Royal Edinburgh Hospital Univerziteta u Edinburgu i na Institutu za psihijatriju bolnice Maudsley u Londonu. Član je Britanskog kraljevskog psihijatrijskog društva, čiji je bio zamjenik i saradnik-sekretar, član Odbora za međunarodne poslove, Predsjednik sekcije Društva za regiju West Midlands i jedan od glavnih voditelja sekcije Društva za saradnju psihijatara, pacijenata i udruženja osoba koje brinu o oboljelima. Trenutno obavlja funkciju člana Izvršnog odbora na Fakultetu za rehabilitacionu i socijalnu psihijatriju. Naročito je naglašena njegova uloga u međunarodnoj psihijatriji, kroz uključenost u brojne stručne organizacije. Područja od posebnog interesa su mu socijalna i transkulturna psihijatrija, psihosocijalna rehabilitacija i psihijatrijska istraživanja. Neprocjenjive su njegove akademske sposobnosti sa objavljivljenih preko 95 naučnih radova, autor je šest knjiga/monografija iz različitih oblasti psihijatrije. Trenutno je uključen u više projektata koji se bave shizofrenijom i dovršava zaključke o različitim kliničkim aspektima dugoročne brige za hronično oboljele osobe u zajednici.

Umirovljeni sveučilišni profesor na Odsjeku za psihologiju, preddiplomski i poslijediplomski studij, savjetovanje, vrednovanje i savjetovanje studenata, znanstveno-istraživački rad i stručni rad Fakulteta i Sveučilišta.

Raspored

  • Hotel Hills Sarajevo Congress & Termal spa Resort
    Butmirska cesta 18, Ilidža 71210

  • od 18 do 21 Oktobra

17:00 Info desk
Registracija učesnika
18:00 Glavna dvorana - Ceremonija otvaranja Kongresa
Otvaranje Kongresa : Muzička škola „Mali Mocart“ Obraćanje Predsjednice organizacionog odbora Kongresa, dr. sc. Mirela Badurina, psihoterapeut Obraćanje Predsjednice Kongresa, Prof. dr. Dubravka Kocijan Hercigonja, dr. med., psihoterapeut Obraćanje Gradonačelnika Grada Sarajeva, mr. sc. Abdulah Skaka Obraćanje Prof. dr. Norman Sartorius, dr. med. Obraćanje predstavnika UNICEF-a, Mrs. Geeta Narayan, Obraćanje dopredsjednika Organizacionog odbora Kongresa i pomoćnika u Federalnom ministarstvu zdravstva, Primarijus dr. Goran Čerkez
19:00 Glavna dvorana - PLENARNA PREDAVANJA
Prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, dr. med.; Prof. dr. sc. Daniel Siegel, dr. med., LIVE On-Line
20:00 Glavna dvorana
Završne riječi Ceremonije otvaranja, Prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, dr. med., psihoterapeut Omaž za dr. Kena Evansa, osnivača EIATSCYP
20:15 SKY BAR
Koktel otvaranja Kongresa
8:00 Info desk
Registracija učesnika
9:00 Glavna dvorana - PLENARNA PREDAVANJA
Obraćanje djece i mladih "Vrijedni pažnje" Prof. dr. sc. Afzal Javed, dr. med, snimljena poruka učesnicima Kongresa Prof. dr. sc. Vera Daneš Brozek, dr. med. psihoterapeut Prof. dr. sc. Mirjana Graovac, dr. med. psihoterapeut Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, dr. med. pedijatar Dr. sc. Vesna Hercigonja Novković, psihoterapeut
11:00 - 11:30 Lobby
Kafe pauza
11:30 Glavna dvorana - PLENARNA PREDAVANJA
Prof. dr. sc. Tatjana Stefanović Stanojević, psiholog Univ.-Prof. Dr. med. Kanita Dervić Prof. dr. sc. Saida Fišeković, dr. med., psihoterapeut Doc. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, dr. med. Prof. dr. sc. Michael Ungar, psihoterapeut uživo online/(Q&A)
13:30 Restoran
Ručak
15:00 Dvorana 2
Oralna prezentacija “Uloga škola, NVO, ins􀀱tucija i obitelji”
15:00 Dvorana 3
RADIONICA “Druga strana medalje / sekundarna otpornost terapeuta"
15:00 Dvorana 4
SIMPOZIJ "Inovativni pristup u radu sa djecom"
15:00 Dvorana 5
RADIONICA ZVUČNA KUPKA - "Primjena zvuka u rehabilitaciji adolescenata s posebnim potrebama i psihičkim poremećajima"
15:00 Dvorana 6
RADIONICA "Lakše je graditi snažnu djecu, negoli popravljati slomljene ljude - uloga terapije igrom u osnaživanju djece i obitelji"
15:00 Dvorana 7
RADIONICA "Rad sa djecom kroz primjenu konstelacija ljudskih sistema – transferni procesi u ovom pristupu"
15:00 Dvorana 8
SIMPOZIJUM PROGRAMA MENTALNOG ZDRAVLJA „Prezentacija plana i programa edukacije iz dječje i adolescentne psihoterapije u Federaciji BiH“
16:30 - 17:00 Lobby
Kafe pauza
17:00 Dvorana 2
RADIONICA Mindfulness i samosaosjećanje psihoterapeuta - integrativni pristup
17:00 Dvorana 3
KONGRESNI SIMPOZIJUM “Preventivni programi, multidisciplinarnost i intersektoralnost”
17:00 Dvorana 4
OKRUGLI STOL“Tišina koju treba čuti - seksualno zlostavljanje djece, Naučimo ih da se zaštite”
17:00 Dvorana 5
RADIONICA "KliK® program primjene zvuka u radu sa djecom"
17:00 Dvorana 6
RADIONICA "Koje brige vode tinejdžeri u internet zavisnost?"
17:00 Dvorana 7
RADIONICA "Procjena suicidalnosti i terapijski pristup suicidalnom ponašanju kod djece i adolescenata"
17:00 Dvorana 8
POSTER PREZENTACIJA
19:00 Organizirani obilazak Sarajeva
8:00 Info desk
Registracija učesnika
9:00 Glavna dvorana - PLENARNA PREDAVANJA
Obraćanje mladih – „Poruke koje trebamo čuti“ Prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, dr. med., psihoterapeut Prof. dr. sc. Albert John Sargent. dr. med., psihoterapeut Prof. dr. sc. Vlasta Rudan, dr. med., psihoterapeut Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinički psiholog, psihoterapeut
11:00 LOBBY
Kafe pauza
11:30 Glavna dvorana - PLENARNA PREDAVANJA
Prof. dr. sc. Susanne Schlüter-Müller, dr. med., psihoterapeut Prof. dr. sc. Sanja Radetić Lovrić, psiholog Dr. sc. Lana Peto Kujundžić, iur. Prof. dr. sc. Gunilla Jarkman Björn, dr. med., psihoterapeut
13:30 - 15:00 Restoran
Ručak
15:00 Dvorana 2
KONGRESNI SIMPOZIJUM „Jedinstveni edukacijski standardi - edukacijski programi iz dječje i adolescentne psihoterapije, savjetovanja, therapeutic well being practioner u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Srbiji i Velikoj Britaniji“
15:00 Dvorana 3
ORALNA PREZENTACIJA "Psihoterapijski pristupi u radu sa adolescentima”
15:00 Dvorana 4
SIMPOZIJUM Centri za mentalno zdravlje, bolnički i ambulantnim tretman
15:00 Dvorana 5
RADIONICA "Emocije su važne - tehnike rada sa djecom u osnovnoj školi, na temu emocija"
15:00 Dvorana 6
RADIONICA "Analitička psihodrama”
15:00 Dvorana 7
RADIONICA “Tretman poremećaja osobnosti s AIT-om (tretman adolescentnog identiteta)"
15:00 Dvorana 8
RADIONICA „Muziko terapija za djecu u Srebrenici i rad sa izbjeglicama"
16:30 - 17:00 Lobby
Kafe pauza
17:00 Dvorana 2
SIMPOZIJ "Muziko terapija"
17:00 Dvorana 3
RADIONICA "Psihološke krizne intervencije: psihološka prva pomoć djeci i mladima nakon kriznih događaja"
17:00 Dvorana 4
KONGRESNI SIMPOZIJUM "Djeca u riziku i kontaktu sa sudovima i zakonodavstvom"
17:00 Dvorana 5
ORALNA PREZENTACIJA „Uloga škola, NVO, institucija i obitelji”
17:00 Dvorana 6
RADIONICA "Therapeutic Well Being Practioner"
17:00 Dvorana 7
RADIONICA "Sram i terapijski odnos: realitetni razvojni pristup"
17:00 Dvorana 8
ORALNA PREZENTACIJA "Psihoterapijski pristupi u radu sa djecom i mladima"
20:00 VIP Restoran
Gala večera
9:00 Glavna dvorana - okrugli sto
Problemi vezani uz ratna stradanja i programi zaštite Uvodna predavanja: Prof. dr. sc. Esmina Avdibegović, dr. med., psihoterapeut Prof. dr. sc. Nađa Marić Bojović, dr. med. Mr. sc. Amra Delić, dr. med., psihoterapeut Prof. dr. sc. Dubravka Kocijan Hercigonja, dr. med., psihoterapeut Prof. dr. sc. Vera Daneš – Brozek, dr. med., psihoterapeut Prof. dr. sc. Renko Đapić, dr. med., psihoterapeut Sabina Zijadić Husić, psiholog, psihoterapeut dr. sc. Mirela Badurina, psihoterapeut
11:00 Lobby
Kafe pauza
11:15 Dvorana 2
SIMPOZIJUM - WORLD VISION INTERNATIONAL
11:15 Dvorana 4
RADIONICA - "Istraživanja u psihoterapijskom procesu - šta funkcionira u psihoterapiji"
11:15 Dvorana 5
RADIONICA "Art terapija u radu sa djecom i adolescentima"
11:15 Dvorana 6
ORALNA PREZENTACIJA "Djeca, mladi, nasilje i (transgeneracijska) trauma"
11:15 Dvorana 7
RADIONICA "Upotreba bajki i priča u psihoterapiji"
11:15 Dvorana 8
ORALNA PREZENTACIJA "Psihoterapijski pristupi u radu sa djecom i mladima"
12:45 Lobby
Kafe pauza
13:00 GLAVNA DVORANA – SVEČANA CEREMONIJA ZATVARANJA KONGRESA
Obraćanje Predsjednice Kongresa Prof. dr. sc. Dubravke Kocijan Hercigonja, dr. med., psihoterapeut Zaključci i preporuke Kongresa
13:30 Lobby
Koktel zatvaranja Kongresa

Organizator

Glavni partner


Bosansko-hercegovačka integrativna dječja i adolescentna psihoterapijska Asocijacija

http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2017/12/bhidapa-1-120x120.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/08/unicef-za-svako-dijete-120x120.png

U suradnji sa

http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2015/10/ProtectionCentar_500_300-500x300.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2017/12/EIATSCYP2-500x300.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2017/12/poliklinika-copyХР-500x300.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/05/Logo-BA-CH-1-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/05/Logo-eng-FBIH-4-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/05/Logo-eng-RS-3-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/05/Logo-eng-XY-4-300x200.png

U partnerstvu sa

http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2017/12/WPA-1-300x200.png

Uz podršku

http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1FMON-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1obrazovanje-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1unfpa-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1WV-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1IOm-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1mocart-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/SPU-2-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2017/12/wings-of-hope-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2017/12/IPSA-200x150.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2017/12/psihika-2-150x150.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1skopje-300x200.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1ciommunis-copy-150x150.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1total-150x150.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/06/city-group-web-150x150.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/10/hotelhils-logo-web-150x150.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1securitas-150x150.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1telemach-150x150.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1rsgbih-150x150.png
http://first.congress.bhidapa.ba/wp-content/uploads/2018/09/1srcek-150x150.png